Raniuszek – zwyczaje i gniazdo raniuszka

Biała pierzysta kuleczka na długim patyczku przeskakująca z gałązki na gałązkę to raniuszek. To chyba najbardziej trafny opis tego ptaka jaki można zawrzeć w jednym zdaniu. O raniuszku można jednak powiedzieć dużo więcej interesujących rzeczy i to właśnie dziś otrzymujesz. Jeśli zainteresował Cię wstęp to mam nadzieję bohater dzisiejszego artykułu zapewni jeszcze więcej.

Raniuszek zwyczajny – opis ptaka

Raniuszek zwyczajny (Aegithalos caudatus) to częściowo wędrowny gatunek ptaka z rzędu wróblowych. Pierwsze skojarzenie jakie nasuwa się na myśl widząc zachowanie raniuszka zwyczajnego to – sikora. Raniuszek jednak sikorą nie jest, jego tułów jest dużo bardziej kulisty i posiada nieproporcjonalnie długi ogon. Obie płcie tego gatunku ubarwione są identycznie. Raniuszek zwyczajny ma czarny grzbiet i skrzydła. Lotki (pióra skrzydła) są czarnobrązowe z białym obramowaniem. Długi czarny ogon stanowi aż 66% długości całego ciała ptaka. Reszta ptaka ubarwiona na biało, na barkach i kuprze pojawia się czerwonawy nalot, na brzuchu nalot w kolorze różu. Nalot ten widoczny szczególnie u starszych osobników.

Oko raniuszka to czarnobrązowa perła, dziób malutki również czarny, zakończony spiczasto. Młode osobniki ubarwione są na szaro i nie posiadają czerni na wierzchu ciała.

Wymiary

  • długość ciała – 13 – 16 centymetrów
  • długość ogona – 6 -10 centymetrów
  • rozpiętość skrzydeł – 16 – 19 centymetrów
  • masa ciała – około 7 – 10 gramów

Czym żywi się raniuszek?

Z powodu bardzo małego i słabego dzioba raniuszek nie jest w stanie poradzić sobie z twardymi skorupkami czy łupinami nasion. Żywi się on więc prawie wyłącznie owadami, ich larwami i jajami. Chętnie zjada mszyce, pająki i wyjada ich jajka składane np. w rozgałęzieniach gałęzi czy pęknięciach w korze. W okresie letnim kiedy dostępny jest miękki pokarm chętnie żywią się również jagodami.

Charakterystyczny dla raniuszka jest sposób poszukiwania pożywienia. Mały energiczny ptak nieustanie pozostaje w ruchu przeskakując z gałązki na gałązkę czujnie rozglądając się po zakamarkach gałęzi i liści. Nie żeruje zbierając pokarm z ziemi. Podobnie do sikor (do których rodziny były poprzednio zaliczane) potrafią podczas jedzenia wyczyniać cyrkowe akrobacje. Na przykład zwisając do góry nogami trzymając się jedną nogą gałązki, a drugą przytrzymując liść, spod którego wyjadają mszyce.

Kontakt z nami

+48 512 009 109
kontakt@ziemiainwestycje.pl

Ziemia Inwestycje Sp. Z o.o Sp.K
Aleje Jerozolimskie 123a
02-017 Warszawa

Skontaktuj się z naszym Ekspertem!

    Nie przekazujemy Twoich danych osobom trzecim - Ikona
    Nie przekazujemy Twoich danych osobom trzecim
    Skontaktujemy się wyłącznie w celu przedstawienia oferty - Ikona
    Skontaktujemy się wyłącznie w celu przedstawienia oferty